"Het grote verschil tussen honden en katten enerzijds
en konijnen anderzijds, is dat konijnen prooidieren zijn."


HET HOUDEN VAN TAMME KONIJNEN

Net als hond en kat is het konijn een volwaardig huisdier en net als hond en kat heeft elk konijn zo zijn eigen karakter.

Maar zo hond en kat niet gelijk zijn, zo hebben ook konijnen hun verlangens en behoeftes. Je zult zelden of nooit een wild konijn alleen zien, want het zijn uitgesproken groepsdieren. Dat geldt ook voor tamme konijnen. Een konijn alleen, een leven lang zonder soortgenoot, is net zo eenzaam als een mens zou zijn. Geen mens kan ooit de plaats innemen van een ander konijn, hoeveel je ook van je konijn houdt. De beste combinatie is een gecastreerde ram (mannetje) met een gecastreerde voedster (vrouwtje).

Naast een maatje heeft elk konijn, groot of klein, veel ruimte nodig. Konijnen houden van rennen en springen. En graven vinden ze ook leuk.

Het grote verschil tussen honden en katten enerzijds en konijnen anderzijds is dat laatstgenoemden prooidieren zijn. Konijnen zijn van nature alerter (banger zo je wilt) en ze zullen altijd hun best doen om zich groot te houden. Tegen de tijd dat je kunt zien dat een konijn ziek is, kan het al te laat zijn. Let daarom goed op verandering in gedrag en controleer regelmatig de keuteltjes. Als een hond of kat iets verkeerds gegeten heeft, zal hij het voedsel uitbraken. Konijnen kunnen niet overgeven, omdat ze daar simpelweg de spieren niet voor hebben. Als een konijn niet meer wil eten, moet u met spoed naar een dierenarts.

Konijnen eten hooi, hooi, hooi en nog eens hooi. Hooi houdt de darmen in beweging. Naast hooi hebben konijnen konijnenbiks nodig, 20 gram per kilo lichaamsgewicht. Gemengd voer ziet er misschien leuker uit, maar dat kan konijnen niks schelen. Gemengd voer is minder gezond. Je kunt allerlei soorten fruit, groenten, en kruiden voeren, maar alles met mate, vooral als ze het niet gewend zijn.

Gespecificeerde informatie vindt je op internet. Populaire en informatieve websites zijn o.a. www.bunnybunch.nl en www.konijnen.nl. Een leuk en leerzaam boek over het houden en opvoeden van tamme konijnen is "High Five met je konijn" van Bernice Muntz. Ook van Kleintje-Konijntje kun je een heleboel opsteken.


DUMPEN IS GEEN OPTIE

Konijnen zijn gedomesticeerd sinds de Romeinse tijd en een konijn kan met gemak twee nestjes per jaar groot brengen. Dit betekent dat het huidige tamme konijn meer dan 4000 generaties verwijderd is van zijn wilde voorouders. Al die tijd heeft het konijn zijn eigenschappen behouden, maar zijn vaardigheden heeft hij grotendeels verloren: zo heeft een tam konijn geen idee meer wat hij wel en niet moet eten, hij kan geen veilig hol meer graven en zelfs succesvol vluchtgedrag is hij vergeten. Een tam konijn in het wild is derhalve ten dode opgeschreven.

Wil of kun je niet meer voor je konijn(en) zorgen? Breng ze naar een opvang! Dumpen is echt géén optie.


GOED OM TE WETEN

Asiel of opvang
Zoek je een maatje voor je konijn dan maak je de beste kans in een konijnenasiel. Daar zitten konijnen in alle soorten en maten (ook raskonijnen) en in alle leeftijden. Het voordeel is ook dat de asielhouder je al behoorlijk kan informeren over het karakter van de konijnen die er zitten. Je kunt je konijn meenemen en in het asiel direct zien of een bepaald konijn een geschikt toekomstig vriendje voor jouw konijn is, dus of het ‘klikt’ tussen de twee dieren.

Het hok
Het hok mag ‘s zomers nooit in de volle zon staan, want je konijnen kunnen dan oververhit raken. Op een plekje aan de oostkant van het huis kunnen je konijnen van het ochtendzonnetje genieten, maar tijdens een hittegolf is ook het ochtendzonnetje meer dan een konijn kan verdragen. Op warme dagen is een plekje met schaduw van een boom of struik ideaal. Pas op voor “Vocht en Tocht".

Lichaamsbeweging
Mogen je buitenkonijnen niet vrij in de tuin lopen, dan hebben ze een ren nodig. Als de ren aan het hok zit kunnen ze zelf vanuit het hok in de ren gaan. Het beste kan de ren overdekt worden met gaas, om ontsnappen te beletten, maar vooral om dierlijke indringers te weren. Staat de ren op gras of aarde, dan is het aan te raden de zijpanelen ca. 50 cm in te graven. Verder moet de ren ondergaasd worden op 30-40 cm. Zo kunnen je konijnen wel naar hartenlust graven, maar niet onder je terras uitkomen, of bij de buren.

Potterie, goed en giftig
De meeste tuinplanten zijn giftig, scherm die dus af voor vrijlopende konijnen. Wil je je konijnen verwennen, vul dan een aantal grote potten met aarde en beplant die of zaai ze in met groenten zoals sla en andijvie, of met (keuken)kruiden zoals peterselie, selderij, basilicum, dille, citroenmelisse, of bloeiende (keuken)kruiden zoals marjolein, majoraan, tijm, salie. Zelfs madeliefjes, weegbree, paardenbloemen en gras zijn in potten te kweken. De potten groenten en kruiden zijn een lust voor het oog en een feest voor je konijnen. Let er wel op dat je konijnen niet onbeperkt van de kruiden kunnen eten, want overdaad schaadt als het kruiden betreft. Ui-achtige gewassen zoals prei, ui of bieslook mag je nooit geven, bieslook kan zelfs een anafylactische shock veroorzaken (ernstige allergische reactie).
De uitgebreide lijst van BunnyBunch met giftige planten voor konijnen vind je hier.

Gras
Binnenkonijnen die je in het voorjaar of zomer buiten op het gras wilt laten spelen of laten wonen, moeten eerst wennen aan gras eten. Dit is om ernstige darmproblemen te voorkomen. Pluk een paar sprietjes gras en geef dat aan je konijnen. Geef geen machinaal gemaaid gras, want die korte stukjes gaan snel broeien en kunnen serieuze maag- en darmproblemen veroorzaken. Gewoon met de hand plukken of knippen. Elke dag kun je wat meer sprietjes geven, tot je konijnen gewend zijn aan een behoorlijk maaltje gras. Vanaf dat moment kunnen je konijnen naar buiten en onbeperkt gras eten.

Speelgoed
Een lege ren is een saaie ren, waarin je konijnen zich zullen vervelen. Speelgoed in de vorm van takken om aan te knagen, een buis om doorheen te gaan, een grote kei of boomstronk om op te zitten zijn een paar voorbeelden van dingen die je konijnen stimuleren en hun onderzoekingsdrang prikkelen. Geef hun meer bewegingsvrijheid en dingen om te doen. Dan komt hun van nature levendige en nieuwsgierige aard naar boven.

Inenten
Om de twee bekendste en dodelijke konijnenziekten Myxomatose en VHD (ook wel RHD genoemd) te voorkomen moeten je konijnen elk jaar ingeënt worden, liefst in het vroege voorjaar. Vanaf maart 2020 zal een cocktail beschikbaar zijn, die één keer per jaar gegeven moet worden en die beschermt tegen beide ziektes en varianten daarvan. De ontwikkelingen op het gebied van konijnenziektes en inentingen gaan razend snel. Controleer daarom alle informatie die je krijgt: de website van Dierenkliniek Wilhelminapark is daarvoor een vertrouwd adres. 

Madenziekte (myiasis)
Controleer je buitenkonijnen bij warm weer dagelijks op een vies achterwerk en op wondjes. De blauw-groene vlieg (Lucilia sericata) komt namelijk op beide af en legt eitjes aan de onderkant van de staart en tussen de achterpoten, of in wondjes. Maden komen binnen 24 uur uit de eitjes, eten zich in minder dan 4 uur door de huid naar binnen, en veroorzaken bloedvergiftiging. Hieraan kan een konijn binnen 2 dagen overlijden. Hou je konijnen, maar ook het hok, ‘s zomers goed schoon. Ontdek je toch maden, ga dan direct naar de dierenarts, dit is een spoedgeval!
Share by: