Open brief 2019


Open Brief aan Carola Schouten, minister Landbouw, Natuur een Voedselkwaliteit
Het antwoord uit Den Haag
Reactie op het antwoord uit Den Haag

                                                                                                 Groningen, 15 mei 2019


Voor uw gemak: alle in deze brief genoemde links vindt u ook op de website



Beste Carola Schouten,

Eind 2016 heb ik een open brief geschreven aan Martijn van Dam, toenmalig staatssecretaris Economische Zaken, verantwoordelijk voor dierenwelzijn. Omdat er helaas weinig veranderd is, wil ik u graag informeren over de stand van zaken.
_______________

2016

KAN HET KONIJN EEN HAASJE ZIJN?

De plek die Het Konijn in onze maatschappij inneemt is verschillend en verwarrend. We kennen Wilde Konijnen, Vleesproductiekonijnen, Vachtproductiekonijnen, Boerderijkonijnen, Proefkonijnen, Huisdierkonijnen… Ik beperk mij hier tot de laatste groep.

Het Konijn is, na kat en hond, het derde meest gehouden huis(zoog)dier van Nederland. Op diverse lijstjes van “Het Slechtst Behandelde Huisdier” staat Het Konijn echter al jaren op nummer één. Hoe kan dat nou toch?

Laten we eens in vogelvlucht kijken hoe diverse betrokkenen met Het Konijn omgaan…

2019

Geen nieuws. Het Konijn staat nog steeds op nummer één op alle lijstjes van “Het Slechtst Behandelde Huisdier”.
_______________

2016
De Consument
De consument vraagt vooral om jonge konijntjes: die zijn zo lief en schattig! Dat zijn ze natuurlijk ook, maar ondanks hun aaibaar uiterlijk zijn konijnen helemaal GEEN knuffeldieren en vooral ook GEEN kinderspeelgoed. Dat kleine konijntje is na een paar maanden geen kleintje meer, maar een lastige puber en daarna is een konijn nog zo’n 10+ jaar volwassen. De verwachtingen stroken niet met de realiteit en de aankoop valt dus vaak tegen, de kosten zijn hoger dan verwacht of “de kinderen zijn er al gauw op uitgekeken”… Wat nu?
Economische Zaken spreekt over 1.200.000 gehouden huisdierkonijnen. Daarvan leidt 72% een eenzaam bestaan, veelal in een klein hokje…
2019

Vraag en aanbod lijken in deze een kip-of-het-ei situatie. Zolang mensen verleid worden tot impulsaankopen, kan een verkoper volhouden dat er vraag naar jonge konijntjes is. Door kleine konijntjes aan te bieden (die inderdaad zó ontzettend schattig zijn!) gaan nog steeds veel mensen met een konijntje naar huis, terwijl ze eigenlijk boodschappen wilden doen. Goede voorlichting blijft dikwijls achterwege, of bestaat enkel uit een verwijzing naar de bijsluiters van LICG op de kassabon…
Het kleine konijntje groeit binnen een paar maanden op tot een lastige puber en de aankoop voldoet niet (meer) aan de verwachtingen. Het konijn moet weg!

Uit eigen onderzoek (https://www.vergetenkonijnen.nl/contact) over 2012 blijkt dat de opvangen die vermeld staan op de opvanglijst van Stichting KonijnenBelangen (https://www.konijnenbelangen.nl) alleen al jaarlijks ruim 12.000 konijnen opnemen. N.B. daar zijn dus andere opvangers zoals b.v. kinderboerderijen, particulieren, hobbyfokkers etc. NIET in meegeteld. Ongeveer de helft wordt afgestaan en de andere helft wordt als zwerfdier “gevonden”.
6.000 gedumpte konijnen worden dus gevonden en gevangen, maar hoeveel worden er daadwerkelijk gedumpt? Daar komen we nooit achter…
Een gedumpt tam konijn overleeft zijn “vrijheid” hoogst waarschijnlijk niet. Het lijkt mij een voorzichtige schatting om ervan uit te gaan dat 1 op de 10 konijnen weer wordt gevonden. Als dat klopt, hebben we het dus over jaarlijks minstens 60.000 gedumpte dieren, waarvan 54.000 een afschuwelijke dood wacht…
_______________

2016
De Dierenarts
Alleen aan de Universiteit Utrecht kun je een opleiding volgen tot dierenarts. Helaas wordt in deze opleiding (veel te) weinig aandacht besteed aan Het Konijn. Het Konijn behoort tot een geheel eigen orde (Lagomorpha). De behandeling van een konijn is daardoor totaal afwijkend van die van andere zoogdieren. Kennis over konijnen krijgt een dierenarts enkel door bijscholing na de studie. Daar heeft natuurlijk niet elke dierenarts zin in of tijd voor. Dierenartsen die zich niet bijgeschoold hebben behandelen wel konijnen. Regelmatig schiet hun behandeling door gebrek aan kennis te kort, waar het konijn dan net zo regelmatig de dupe van wordt…

2019

Bij mijn weten heeft Het Konijn nog steeds geen grote(re) plaats in de studie Diergeneeskunde. Hoewel de keuze en kwaliteit van studievakken uiteraard niet uw verantwoordelijkheid zijn, zou het wel kunnen helpen als de overheid duidelijk laat zien het welzijn van Het Tamme Konijn serieus te nemen.
_______________

2016
De Dierenbescherming
Opgericht in 1864, zet de Dierenbescherming zich al meer dan 150 jaar in voor hond en kat en heeft veel goeds bereikt. De DB heeft 33 dierenopvangcentra, 1 zwerfkattenopvang, 2 knaagdierenopvangen en 1 vogelopvang. In de rubriek “Ik-zoek-baas” staan de konijnen bij de “andere knagers” en op Facebook worden ze aangeprezen als Knaagdier… In het jaarverslag 2015 is te lezen dat de DB 15.585 katten, 5.302 honden en 3.419 knaagdieren heeft opgevangen. In ogenschouw genomen dat het konijn geen knaagdier is en dat de diverse andere gespecialiseerde opvangen meer dan 12.000 konijnen per jaar opvangen, kunnen we concluderen dat de Dierenbescherming zich niet erg richt op konijnen…

2019

In het meest recente jaarverslag (2017) vermeldt de Dierenbescherming de opvang van 2.897 knaagdieren en konijnen, waarvan 85% een nieuw baasje heeft gevonden. Dat zijn er zelfs minder dan in 2015, maar om hoeveel konijnen het nu echt gaat wordt nog steeds niet apart vermeld…

De Dierenbescherming heeft de Universiteit Utrecht opdracht gegeven een onderzoek te doen naar het welzijn van huisdierkonijnen. Dit onderzoek werd eind 2018 afgerond. https://www.dierenbescherming.nl/userfiles/nieuws/November_2018/2018-11-06_Vankoppelaartotknuffelaar_executive_summary.pdf?fbclid=IwAR3f9s-7Imkp0XnEhcMGsFlvRyKM6_bTB5zjKomVo623OmB8qy_ge7UE61I

De actie “Happy Konijn” heeft veel aandacht van de media gekregen. Het is mij niet bekend of er een evaluatie heeft plaatsgevonden.
_______________

2016
De Fabrikant
De fabrikant doet natuurlijk wat fabrikanten nu eenmaal doen… fabriceren. Het welzijn van Het Konijn speelt hierbij bij diverse fabrikanten echter helaas weinig tot geen rol. Er worden knaagstenen geproduceerd voor knaagdier èn konijn, maar knaagstenen kunnen bij konijnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Er wordt ongezond snoep geproduceerd. Er worden veel te kleine hokken gefabriceerd…

2019

Geen nieuws. Nog steeds veel ongezond voer, ongezond snoep, gevaarlijke knaagstenen, veel te kleine hokjes en rennetjes…
_______________

2016
De Fokker
Alle soorten fokkers hebben met elkaar gemeen dat ze nieuwe konijntjes “maken”, al dan niet van een bepaald ras. Ze laten meer konijntjes komen dan ze zelf willen/kunnen houden en die moeten dus weg. De kleine konijntjes worden gedood, als levend slangenvoer verkocht of komen, al dan niet via een winkel of internet, bij de consument terecht…

2019

Recentelijk hebben diverse media aandacht besteed aan wat er allemaal met konijnen fout gaat. Voor uw gemak geef ik u een paar links. 

TV-uitzending Kassa Huisdierenhandel BNNVARA, 2018

TV-uitzending EenVandaag fragment konijnenfokkers Avrotros, 30 maart 2019

TV-uitzending Typisch Marken EO, 9 april 2019
_______________

2016
Internet
Er is op internet goede informatie over konijnen te vinden, maar ook verkeerde en er is totaal geen controle.
De regelgeving die in ons “echte” leven geldt, geldt (nog) niet op internet. Wetgeving loopt (zoals altijd) achter de feiten aan.
Zo kan men op Facebook zich specialist of medisch geschoold noemen en geheel naar eigen inzicht adviezen geven. Dit veronderstelt expertise die niet aanwezig is en dat is dus misleidend en hoogst onwenselijk. Bovendien kan iedereen naar hartenlust konijnen te koop of te geef aanbieden.
Marktplaats heeft in 2006 ruim 120.000 konijnen aan een nieuw baasje “geholpen”, maar niemand weet hoe het die dieren is vergaan. En sinds die tijd is het gebruik van internet enorm toegenomen en de konijnenhandel heeft gelijke tred gehouden…

2019

Als je een tijdje de konijnenwereld op internet volgt, weet je niet wat je ziet.
Marktplaats stroomt over van tweedehands konijnen, gratis of in ruil voor een pizza…
Hokjes te koop, waar je nog geen boek in zou willen bewaren…
(Jonge) kinderen met oeps- en pretnestjes…
Ouders die geen tweede konijn toestaan, terwijl dit sociale dier gezelschap van een soortgenoot nodig heeft…
Te veel om op te noemen…
Het gebrek aan konijnenkennis is schrikbarend en veel adviezen zijn geheel of gedeeltelijke onjuist…

Schrijnend is dat deze realiteit wegens privacy-redenen niet gebruikt wordt in wetenschappelijke onderzoeken en dus ook niet doorklinkt in de uitkomst van die onderzoeken.

Veel opvangen hebben een eigen Facebookpagina en vrijwel dagelijks plaatsen zij berichten over (zwaar) verwaarloosde konijnen die bij hun binnengebracht zijn. En die konijnen zijn dan nog de bofkonten: zij hebben een opvang bereikt en krijgen eindelijk de zorg die ze nodig hebben.
_______________

2016
De Kinderboerderij
Wat is er nou leuker dan samen met je (klein)kinderen op een mooie lentedag een bezoekje te brengen aan de kinderboerderij? Helaas… het is niet wat het lijkt… Al die jonge dieren zijn natuurlijk schattig, maar waar zijn de kleintjes van vorig jaar gebleven? Recentelijk kwam een kinderboerderij in Groningen in opspraak, omdat alle oudere (lees ouder dan 1 jaar) dieren naar de slacht gaan. Dit is helaas geen uitzondering. Diverse kinderboerderijen doen ook zaken met wildparken en dierentuinen. Beslist no-place-to-be als konijn zijnde…

2019

Geen nieuws. Veel kinderboerderijen, die van oorsprong een voorbeeldfunctie hebben, geven nog steeds het verkeerde voorbeeld: foute huisvesting, soms solitair levend in een klein hokje, veel kleine konijntjes (die waarschijnlijk niet ouder worden dan één jaar) en soms zelfs geen permanente toegang tot hooi, water en schaduw. Meestal is er geen geld voor inentingen, met alle gevolgen van dien.
_______________

2016
De Landelijke Overheid
Dierenwelzijn (ook van huisdierkonijnen) valt onder Economische Zaken. Dat dit in tegenspraak met zichzelf is, mag duidelijk zijn. De belangen van De Handel gaan niet hand in hand met de belangen van Het Konijn.
Ondanks vele inspanningen van o.a. Platform Verantwoord Huisdierenbezit, is EZ niet vooruit te branden en verzint steeds nieuwe juridische trucjes om een inhoudelijk zinnig gesprek over De Positieflijst vooral NIET aan te gaan. Op deze lijst staat Het Konijn als een huisdier dat iedereen vrijelijk mag aanschaffen en houden. Ook Stichting KonijnenBelangen is het hier niet mee eens: Het Konijn is een uitermate complex dier en om goed voor je konijn(en) te kunnen zorgen heb je wel degelijk een behoorlijke hoeveelheid specifieke kennis nodig.
Verder hebben zwerfkonijnen, net als alle andere zwerfdieren die ooit een baasje hadden, in onze wet de status van een “gevonden voorwerp” en is het juridisch bijna ondoenlijk verwaarlozing als vorm van mishandeling aan te pakken zonder duidelijke houderijvoorschriften…

2019

Dierenwelzijn is verhuisd naar het ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
En er zijn criteria vastgelegd op basis waarvan de Positieflijst nu wetenschappelijk verantwoord kan worden samengesteld.
Dat schiet nog niet erg op…
_______________

2016
De Leerkracht
Het Konijn als “knuffel- of zorgdier” op scholen is, voor Het Konijn zelf althans, een uitermate ongelukkige keuze, ondanks alle ongetwijfeld goede bedoelingen…

2019

Ook op scholen gaat men er nog vaak van uit dat konijnen goedkoop en eenvoudig te houden zijn. Leuk voor de kinderen. Maar helemaal niet leuk voor de konijnen. En overbelaste leerkrachten zijn niet in staat voldoende toezicht te houden op het welzijn van de konijnen, wat kan leiden tot ongelukken en oepsnestjes.
Ook op scholen die opleiden tot dierverzorging gaat het flink mis.

Bericht Metro, 24 oktober 2017

Open brief van een student aan zo’n school, 8 april 2019
_______________

2016
De Lokale Overheid
Gemeentes moeten volgens de wet “Gevonden Voorwerpen” dingen 14 dagen bewaren, ook “indien de gevonden zaak een dier is”. De meeste gemeentes hebben contracten afgesloten met asielen en opvangen om die “14 dagen bewaren” voor hun uit te voeren. Maar weer geldt dat voor hond en kat. Meer dan ¾ van de Nederlandse gemeentes weigert te betalen voor konijnen, soms omdat ze veronderstellen dat ze dat wel doen, soms omdat ze stug volhouden, dat dat niet hun taak is… Sommige gemeentes lappen de regels zelfs volledig aan hun laars door gevonden konijnen rechtstreeks door te verkopen aan wildparken als wildvoer… 

2019

De meeste gemeentes weigeren nog steeds te betalen. We hebben geprobeerd een proefproces van de grond te krijgen. Dit heeft geresulteerd in een bureaucratische nachtmerrie. De dag voordat we volgens de te volgen procedures naar de rechter konden stappen besloot de gemeente alsnog € 531,50 voor twee jaar door de opvang gemaakte onkosten te betalen. De inmiddels €3500,00 aan gemaakte juridische kosten vond de burgemeester “onnodig”. Een verslag kunt u vinden op de website Vergeten Konijnen: https://www.vergetenkonijnen.nl
Er is geen enkele opvang qua tijd èn geld in staat om dergelijke procedures te doorlopen. En daarmee is bewezen dat het systeem dat tot oplossingen zou moeten leiden hopeloos faalt.
_______________

2016
De Opvang
Een opvang is een non-profit organisatie, meestal opgezet door een particulier, geheel afhankelijk van vrijwilligers en donaties. Een goede opvang stelt daadwerkelijk het belang van Het Konijn voorop. Men regelt medische zorg, geeft voorlichting en ook na adoptie blijft de opvang aanspreekbaar voor hulp en advies. Er wordt niet gefokt (rammen worden zo veel mogelijk gecastreerd) en konijnen worden niet solitair geplaatst: koppeling gebeurt veelal onder toezicht van de opvang.
Een opvang voert de “14-daagse bewaarplicht” van gemeentes uit, vaak echter zonder hiervoor een kostenvergoeding te ontvangen (zie “De Lokale Overheid”). Ook na die eerste 14 dagen blijft de opvang (op eigen kosten) zo goed mogelijk zorgen voor alle konijnen tot herplaatsing mogelijk is… 

2019

Alle opvangen moeten hun vakbekwaamheidsbewijs halen. In het studiemateriaal zijn de konijnen weer ingedeeld bij “Overige Zoogdieren”, terwijl zij wel degelijk een zeer specifieke, aparte groep vormen. Stichting KonijnenBelangen legt uit waarom:
Waarschuwing: dit rapport beschrijft de trieste waarheid en bevat schokkende foto's.

Opvangen zouden geholpen moeten worden met een landelijke regeling, zodat gemeentes niet langer hun macht kunnen misbruiken en zich onttrekken aan hun verantwoordelijkheid. Gemeentes zouden moeten samenwerken met opvangen bijvoorbeeld door mogelijkheden te creëren om de opvang voorlichting te laten geven binnen de gemeente of in de aanpak van veelgebruikte dumpplaatsen.
_______________

2016
De Winkelier
De winkelier doet natuurlijk wat winkeliers nu eenmaal doen… spullen verkopen. En zolang we Het Konijn als “een ding” blijven zien, kun je dus ook konijnen verkopen. Hoe jonger, hoe liever, want dat verkoopt beter. Enige kennis van Het Konijn is niet nodig, foute geslachtsbepalingen zijn aan de orde van de dag, verkeerde adviezen over voeding en het houden van konijnen zijn eerder regel dan uitzondering. Zieke konijnen gaan niet naar een dokter, maar worden stilletjes afgevoerd… Uiteraard zijn er ook welwillende winkeliers met konijnenkennis, maar Het Konijn kan daar helaas niet op vertrouwen…

2019

Er is een trage terugloop te zien van dierenwinkels die konijnen verkopen. Omdat dit een geheel vrijwillig besluit is, is heel goed mogelijk dat t.z.t. de trend keert en weer meer winkels besluiten toch maar wel konijnen te gaan verkopen. De impulsaankoop floreert nog steeds. De Sophia-Vereeniging pleit voor een verbod op de handel in huisdieren in winkels, tuincentra etc. en op internet.

De kennis van konijnen en wat konijnen nodig hebben is in de meeste dierenwinkels nog steeds ver beneden peil.
_______________

2016
De Zorginstelling
Het Konijn als “knuffel- of zorgdier” als therapie in een zorginstelling is, voor Het Konijn zelf althans, een uitermate ongelukkige keuze, ondanks alle ongetwijfeld goede bedoelingen…

2019

Ook in zorginstellingen gaat men er vaak van uit dat konijnen goedkoop en eenvoudig te houden zijn. En omdat kleine konijntjes zo schattig zijn, wordt er vrolijk op los gefokt…
_______________

2016

Alles bij elkaar opgeteld heeft Het Konijn in Nederland als huisdierkonijn eigenlijk maar een piepklein kansje op een fijn konijnenleven en is dus vaak, inderdaad, gewoon Het Haasje…

2019

In België, Duitsland en Engeland komen ze er evenmin uit, net als in de rest van Europa. Ook in Amerika en Azië heeft Het Konijn geen schijn van kans…

Zou het niet fantastisch zijn als wij als eerste land ter wereld kunnen laten zien dat het heel wat beter kan? Dat een moderne beschaving wel degelijk in staat is om een kwetsbare diersoort te beschermen?
_______________

Wat te doen?

De situatie van Het Konijn kan m.i. slechts verbeterd worden als alle problemen tegelijk worden aangepakt met een totaalpakket aan maatregelen. Ik ben geen jurist of beleidsontwikkelaar, maar ik wil graag enkele suggesties doen…

In willekeurige volgorde:

Verbod op verkoop van konijnen in winkels, tuincentra, markten etc.

Verbod op handel in levende have op internet. (Ebay kent al zo’n verbod sinds 2008.)

Verplicht chippen EN registreren van konijnen.

Verbod op het fokken van konijnen. Konijnkundige hobbyfokkers kunnen een ontheffing/vergunning aanvragen voor een beperkt aantal dieren en dienen regelmatig gecontroleerd te worden.

Uitsluitend verkoop van gecastreerde konijnen (zowel rammen als voedsters).

Verbod op het zelf doden van konijnen.

Verplichte cursus met persoonsgebonden examen voor iedereen die konijnen wil houden.

Verbod op het houden van konijnen in scholen, zorginstellingen e.d.

Het Konijn op Positieflijst2 met duidelijke houderijvoorschriften die een goed konijnenleven waarborgen.

Dierenmishandeling erkennen als een misdaad, waardoor zwaardere straffen mogelijk worden. Recidivisten een levenslang houdverbod.

Wettelijke bescherming van de naam “Opvang”.

Landelijke regeling die ervoor zorgt dat gemeentes betalen voor de onkosten die opvangen moeten maken als ze het werk voor de gemeente opknappen.

Stop met (gemeente)subsidies aan plaatsen waar zonder enige kennis van zaken gefokt wordt en geef financiële steun aan de opvangen. Steun niet de groepen die de problemen veroorzaken, maar steun de mensen die de problemen oplossen.

Geef dierenartsen de mogelijkheid op een beschermde toevoeging “konijnkundig” aan hun titel.

Een eigen ministerie van dierenwelzijn. Ook een uitstekende plaats voor een openbaar register met goedgekeurde fokkers, waar de consument betrouwbare, konijnveilige adressen kan vinden, waar ze gezonde konijnen verkopen.

Tevens hoop ik met heel mijn hart dat u kennis wilt nemen van de website Vergeten Konijnen: https://www.vergetenkonijnen.nl
Daar vindt u o.a.:
De resultaten van het eerder genoemde onderzoek.
Een verslag van onze “rechtsgang”.
Het Rapport, waarin Stichting KonijnenBelangen uitlegt waarom een konijn helemaal geen simpel en goedkoop knuffeldier is.
Het verhaaltje van onze mascotte, die gered is uit de grijpgrage handjes van lieve kindertjes en een goedwillende maar ondeskundige leerkracht.
Een aantal willekeurige links met berichtgeving over misstanden m.b.t. konijnen.

Bijlage: Het boek Kleintje-Konijntje, voor een vernieuwende kijk op Het Konijn


Met vriendelijke groet,
Babette Wiedeman


Deze brief is mede ondertekend door:

De Konijnenherberg, Moergestel
Lonneke Dirkx

Fred van der Kolk
Konijnendierenarts Bussum
Bestuurslid PVH op persoonlijke titel
Lid Werkgroep KNMvD

Huizepluis, Bennekom
Agnes Pol-Brouwers

Knaagdierenopvang Snuitje, Wittewierum
Dieta en Hennie Kruizinga

Konijnen en cavia opvang Animal Home, Zoetermeer
Bianca van Lienden

Konijnen en knaagdieren Opvang en pension Spijk, Spijk
Danique Huysen

Konijnenopvang Bunnykaj, Andijk
Charlie Koelewijn

Konijnenopvang De Snuffelaar
Linet van Hattum

Konijnenopvang en pension Knabbelhuis, Deurne
Mariëlle van der Loo

Konijnenopvang Franky, Eindhoven
Liesbeth 

Konijnenopvang Het Warme Holletje, Zwijndrecht
Mirella Verkaik

Konijnenopvang Hillegom, Hillegom
Yvonne Hunink

Konijnenopvang HuisjePluis, Midwoud
Daniëlle

Konijnenopvang Kaatje Keutel, Lelystad
Karin Kuipers

Konijnenopvang K’nijn en Ko, Bavel
Nanda Pons-Kalkman

Konijnenopvang Loesje, Groenekan
Marijn van de Kerkhof

Konijnenpension Bunny’s Holiday, Hoogezand
Audrey Fial-Bos

Opvang Pruttel, Poortugaal 
Wil Ouwens 

Stichting Bunnybin, Elst
Veronica Janssen

Stichting DierenVangnet, Amsterdam
Carla van der Klij
Marlijn Sonne
Fina van der Ahe
Ellen Zwaan

Stichting KonijnenBelangen, Lutten
Ed van den Berg
Maryo van den Berg
Ria Keijer

Stichting Konijnenopvang Hazel, Schaijk
Madelon Landwaart

Stichting Konijnenopvang Lapina, Andel
Anneloes Duijster

Stichting Konijnenopvang Maaike, De Lutte
Maaike Monnikhof-Hesselink

Stichting Konijnenopvang Muffins, Den Haag
Ria de Maat

Stichting Konijn In Nood, Stiens
Peter Janssen

Stichting Opvang Pettings, Rotterdam
Vera van der Weele

_______________

Ruim 8 maanden later, na tussenkomst van De Ombudsman, antwoord uit Den Haag:
_______________

Reactie op het antwoord uit Den Haag:


                                                                                                                                  Groningen, 23 januari 2020
                                                                                                                                  Uw kenmerk: DGA-DAD / 19256923

Geachte Mw. Hendrix,

Dank dat u alsnog op mijn brief heeft gereageerd. Helaas stelt het gebrek aan inhoud van uw reactie mij diep teleur. Ik wil u graag uitleggen waarom.

(Even voor de goede orde: in uw antwoord staat de datum 30 oktober 2019 vermeld. Ik ontving uw reactie (per mail) echter pas op 22 januari 2020.)

U stelt: Het kabinet is druk bezig om het welzijn van dieren te verbeteren.
In werkelijkheid zijn de maatregelen van de overheid voor konijnen (tot nu toe) absoluut ontoereikend.

U voert uit wat het kabinet beslist…
Onze minister-president doet bij elk probleem een beroep op de samenleving en spreekt over burgerparticipatie…
Ik ben die burger…

Al jaren werk ik aan de website Vergeten Konijnen waar ik een dossier probeer aan te leggen van wat en waar het allemaal fout gaat. Je zult immers eerst een probleem moeten signaleren en (h)erkennen voordat je tot een (daadwerkelijke!) oplossing kunt komen? Al dit werk stel ik u, onderbouwd en wel, gratis ter beschikking omdat ik me schaam. Ik schaam me dat ik in een land leef waar zo veel dierenleed gewoon “gewoon” is. Ik doe mijn stinkende best een constructieve bijdrage te leveren aan de oplossing.
En wat dacht u van alle medeondertekenaars? Allemaal mensen die dagelijks dezelfde ellende zien die ik zie, die zich geheel belangeloos uit de naad werken om zo veel mogelijk konijnen te helpen en bij wie regelmatig de werkdruk zo hoog is dat hun de moed in de schoenen zinkt. Zij blijven maar, hopend op verbetering van de situatie, dweilen met de kraan open terwijl de overheid heel wat van die ellende zou kunnen voorkomen. Maar zowel de lokale als landelijke overheid luistert niet naar hun…

U hoopt mij voldoende op de hoogte gebracht te hebben over de werkzaamheden binnen het Ministerie. Helaas, u zegt niets waarvan ik nog niet op de hoogte ben, want:

In uw tweede alinea zegt u dat u druk bezig bent met de positieflijst en legt u uit wat de positieflijst inhoudt. Al weer jaren geleden (maart 2015) heb ik mogen meewerken aan Het Rapport (“Het konijn, een onbegrepen dier”) dat Stichting KonijnenBelangen heeft geschreven om toe te lichten waarom wij vinden dat het konijn op Positieflijst 2 thuis hoort. Ik ben op de hoogte van alle zaken die betrekking hebben op deze lijst.
Ook dat stond in mijn brief van 15 mei 2019.

In uw derde alinea heeft u het over de bijsluiters van LICG. Wij zijn blij met de inhoud, maar wij signaleren dat die inhoud vaak niet aankomt waar hij nodig is.
De subsidies die u verstrekt aan de bijsluiters van het LIGC zijn in feite weggegooid geld. Winkeliers moeten namelijk zelf zorgen dat ze de bijsluiters in huis krijgen. Dat moeten ze doen door de bijsluiters te downloaden en uit te printen. Het overgrote deel van de winkeliers doet dat niet en flanst zelf een gebrekkige bijsluiter vol fouten in elkaar. In veel gevallen wordt helemaal geen bijsluiter meegegeven en wordt enkel mondelinge informatie verstrekt. Door werknemers die, niet gehinderd door enige kennis van zaken, de meest verkeerde dingen over konijnen vertellen.
Ook dat stond in mijn brief van 15 mei 2019.

In uw antwoord vind ik:
- Geen woord over alle participanten die er samen voor zorgen dat het konijn in onze samenleving amper een kans heeft op een fijn konijnenleven.
- Geen woord over de suggesties ter bescherming van konijnen die ik doe.
- Geen woord over inhoud van de website Vergeten Konijnen: geen woord over Het Onderzoek, geen woord over het “Proefproces”, geen woord over Het Rapport.
- Geen woord over het boek Kleintje-Konijntje, waarvan ik u inmiddels twee exemplaren heb toegestuurd.
- Geen woord over het werk van alle medeondertekenaars.
Geen woord…
En ondertussen sterven er jaarlijks duizenden en duizenden konijnen een veel te vroege dood door ondeskundige verzorging en/of dump. (De gemiddelde leeftijd ligt ergens rond de 3 a 4 jaar, afhankelijk van welk onderzoek je er op naslaat, terwijl konijnen met een gezond leven 10+ kunnen worden.) Of, als ze het toch nog wat langer volhouden, hebben ze een rotleven en krijgen ze niet de verzorging (partner naar eigen keuze, juiste huisvesting, juiste voeding, juiste medische zorg) die ze nodig hebben. En waarom, waarvoor???

Mijn brief was gericht aan Carola Schouten, maar als u degene bent die het beleid kunt sturen, dan zou ik zó graag een positief, maar vooral inhoudelijk, gesprek met u aangaan…

Met een bedroefde groet,
Babette Wiedeman
(Volledig adres)

PS1 Ik ben er voor 100% van overtuigd dat alle medeondertekenaars van de Open Brief van 15 mei 2019 ook deze brief zouden willen ondertekenen, maar ik heb nu even geen gelegenheid om iedereen te benaderen voor overleg.

PS2 Ik stuur u deze brief zowel op papier en als digitaal.
_______________

Begin mei 2020 heb ik een gesprek gevoerd met Dierenwelzijn van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Het prettige inhoudelijke gesprek heeft “ogen geopend” (niet mijn woorden), maar helaas levert het geen daden op.
We zijn nog lang niet klaar…
Share by: