Dierendag 2020


Aan: Brabants Dagblad, reactie op artikel “Zo haalt je parkiet zijn pensioen”


Groningen, 6 oktober 2020


Geachte redactie,

Zondag 4 oktober (NB Dierendag!) kregen wij uw artikel van Samuel Bom onder ogen met adviezen van Joop Beekman, praktiserend dierenarts bij de Ommelander Dierenklinieken, hoe je je huisdieren een leven lang gezond kan houden. Wij weten niet zo heel veel van allerlei dieren, maar wij zijn aardig op hoogte van konijnen. Wij hebben sterk de indruk dat dierenarts Joop Beekman daarentegen absoluut geen verstand heeft van het karakter en gedrag van konijnen. De consument wordt nu dan ook door zijn woorden op een verkeerd been gezet. Wij willen daarom graag reageren op het stukje dat over konijnen gaat…


“Konijnen zijn lichtgeraakt en raken snel in paniek.”
Zoals dat er staat, doet het bijna een op handen zijnde zenuwinzinking vermoeden. 
De woorden “lichtgeraakt en raken snel in paniek” zijn niet goed gekozen. De realiteit is dat konijnen prooidieren zijn. Prooidieren moeten het hebben van hun OPLETTENDHEID en hun VLUCHTVERMOGEN. Alle voorouders die niet oplettend waren en niet op tijd konden vluchten hebben dat waarschijnlijk met de dood moeten bekopen. Oplettendheid en vluchtdrang zijn voor konijnen de enige manier om een kans op overleving te hebben. Dat was met de wilde voorouders al zo en dat zit nog steeds in de aard van het beestje, ook bij onze tamme konijnen. 

“Ze zijn een heel gevoelig ras.”
Dat klopt, afgezien van het feit dat men in dit geval spreekt van “diersoort”. Het fysiek van konijnen verschilt van alle andere zoogdieren. Konijnen hebben een uitermate gevoelig maag- en darmstelsel, dat 24/7 in beweging moet blijven. Echter niet die gevoeligheid leidt tot vroegtijdige sterfte, maar het feit dat de meeste konijnenbaasjes (en dierenartsen!) de signalen van stagnatie in de maag/darmfunctie niet herkennen en niet behandelen is de oorzaak van te jong overlijden.
De gemiddelde leeftijd van tamme konijnen ligt, afhankelijk van welk onderzoek je er op naslaat, ergens tussen de drie en vier jaar, terwijl een normaal gezond konijn bij de juiste verzorging gemakkelijk gemiddeld 10 jaar kan worden.

“De ideale dag begint in zijn hok.”
Dit is een foute en zeer konijnonvriendelijke uitspraak. Veel konijnen worden inderdaad ’s nachts opgesloten in hun hok. Maar konijnen slapen niet als mensen een hele nacht. Konijnen doen dag en nacht “hazendutjes” en zijn ook ’s nachts actief. Opsluiten in een hok zou daarom nooit moeten gebeuren.

“Een hok, dat volgens Beekman minstens één vierkante meter moet zijn.”
Inmiddels is die visie volledig achterhaald. Om “gezond te leven” hebben konijnen 24/7 ruimte, ruimte en ruimte nodig. Dat “gezonde” zit ‘m lichamelijk in ontwikkelde en getrainde spieren wat het dier zelfvertrouwen geeft: “Als ze me willen pakken, kan ik vluchten. Ik kan rennen, ik ben gezond, ik heb een kans.”
Emotioneel zit ‘m dat in een konijn van nature een actief, levendig en nieuwsgierig dier is. Veroordeeld worden tot vele uren stilzitten op een kleine plek en niets te doen hebben maakt dat een konijn depressief wordt en wegkwijnt.

“Tweemaal per dag hooi en groenvoer.”
Tweemaal per dag hooi is absoluut onvoldoende. Konijnen moeten 24/7 toegang hebben tot hooi en schoon water. Daarnaast is groenvoer (maar lang niet alles!) gezond, maar het “groene voedselpatroon” moet langzaam opgebouwd worden, beginnend met postzegelformaat. Plotseling zomaar een hoeveelheid groenvoer geven maakt dat het darmstelsel ontregeld raakt, waardoor een konijn doodziek kan worden. Ook een bescheiden portie biks van 15 gram per kilo lichaamsgewicht (en vooral geen gemengd voer met het oog op selectief eten!) per dag is onontbeerlijk voor een gezonde basis aan de nodige voedingsstoffen.

“Een konijn hoeft niet constant te spelen, maar moet soms even zijn hok uit.”
Dit is volledige onzin. Om te beginnen hoort een konijn dus niet opgesloten te zijn in een hok. Dat is intussen ook een achterhaald idee. Een konijn moet wel degelijk 24/7 de mogelijkheid hebben om te spelen en om uit zijn hok te kunnen op het moment dat hij/zij daar zelf zin in heeft. Het dier moet niet hoeven wachten tot het baasje zin heeft dat eventjes te faciliteren omdat ‘t het baasje NU wel even goed uitkomt. Konijnen die in hun hok blijven zitten zijn NIET LUI, maar hebben zo hun eigen redenen. Sommige dieren zijn door hun opsluiting onbekend met de wereld en durven helemaal niet naar buiten.

“Wie een konijn in huis haalt, moet niet direct een knuffelvriend verwachten.”
Deze zin klopt bijna… maar het woord “direct” klopt niet. Mensen zijn van nature de jager, een vijand van het konijn. Soms is het mogelijk om de beste vrienden te worden met je konijn(en), maar dat vertrouwen zal je met veel geduld moeten winnen. En het konijn zal ervoor moeten openstaan. Veel konijnen willen helemaal geen vriendjes worden met mensen vanwege hun karakter of vanwege eerdere ervaringen. 

“Ze zijn heel aaibaar.”
Sommige konijnen zijn heel aaibaar, maar heel veel zijn dat juist niet en worden dat ook nooit, ondanks alle vier de voetjes op de vloer. En als die laatste konijnen zich laten aaien is dat omdat ze worden vastgehouden, niet omdat ze het prettig vinden. Als je wordt vastgehouden heb je als konijn niet veel keus meer…Grote kans dat konijnen, die tegen hun zin vastgehouden en geaaid worden, op een later tijdstip uit gaan vallen naar handen.


Het volgende missen wij volledig in het hele verhaal:
Wat bijna alle konijnen WEL willen, is vriendjes worden met andere konijnen. Konijnen zijn uitgesproken groepsdieren. Wilde konijnen leven in groepen samen in een groot hol met veel “kamers”. Binnen de groep leven ze samen als stelletjes man/vrouw, en elk stel heeft een eigen “kamer”. Net mensen: samen in een dorp en elk stel in een eigen huisje… Een konijnen stelletje blijft een leven lang bij elkaar. Als je dus een konijn wilt nemen moet je er in feite twee nemen. Anders doe je het dier tekort. De beste combinatie is dan ook een ram (mannetje) met een voedster (vrouwtje). De meeste kans op succes heb je als je eigen konijn zijn/haar partner zelf mag kiezen. Goede opvangen bieden die mogelijkheid.
Om te voorkomen dat je in no-time tientallen (of honderden!) konijnen hebt, dient in ieder geval de ram gecastreerd te zijn (dat gebeurt in alle goede opvangen al voor een uitplaatsing). Tevens is het aan te raden voedsters ook te castreren vanwege de grote kans op vroegtijdig overlijden aan baarmoederkanker.


Conclusie: het beeld dat Joop Beekman van konijnen schetst is onjuist en bevordert het houden van konijnen met verkeerde verwachtingen. De opvangen zitten barstensvol met konijnen die niet aan de verwachtingen konden voldoen en daarom afgedankt werden… Elk jaar worden duizenden en duizenden konijnen gedumpt omdat “de kinderen erop uitgekeken zijn”, omdat het konijn (soms overal) plast en poept, omdat het konijn knaagt en graaft, omdat het konijn niet opgetild en geknuffeld wil worden en dan soms bijt… kortom, omdat het konijn gewoon Een Echt Konijn is…

Wij hopen van harte dat u uw lezers alsnog de kans biedt op correcte informatie… 
Wij zijn graag bereid om hier aan mee te werken.


Met vriendelijke groet,
Babette Wiedeman


Dit bericht is mede ondertekend door:
Stichting KonijnenBelangen
Stichting Bunnybin
Veronica Janssen, bemiddeling facebookpagina Senior Konijnen
Audrey Fial, konijnenpension Bunny’s Holliday
Berit Veltmeijer, co-auteur Kleintje-Konijntje
Peggy Schepers, Konijnenadvies Gelderland
Solange Koziol, voormalig (konijnen)opvanghouder
Roland Sellis, konijnenliefhebber

En de konijnenopvangen:
Bianca van Lienden, Animal Home
Karin Kuipers, Kaatje Keutel
Lonneke Dirkx-Wagener, De Konijnenherberg
Linet van Hattem, De Snuffelaar
Mirella Verkaik, Het Warme Holletje
Madelon Landwaart, Hazel
Maaike Olde Monnikhof-Hesselink, Maaike
Nanda Pons-Kalkman, K’nijn & Ko
Agnes Pol-Brouwers, Huizepluis
Petra Verhagen, True Colors
Aniek Kalkman-Overwijk, Konijnenparadijs
Caitlin Ooms, mede-eigenaar De Wildebrasjes, permanente opvang halfwildjes

Dit bericht is digitaal verstuurd naar:
Algemeen Dagblad
Brabants Dagblad
Eindhovens Dagblad
Tubantia
DeStem
Zeeuwse Courant
DeStentor
De Gelderlander
De Ommelander Dierenklinieken t.a.v. Joop Beekman

Dit bericht is (als papieren brief) aangetekend verstuurd naar:
Brabants Dagblad
Ommelander Dierenklinieken, Stadskanaal

Tot op heden geen enkele reactie.

Share by: